Orlando – grad umjetnika, gurmanskih užitaka te shopping meka

View Gallery
5 Photos
Orlando – grad umjetnika, gurmanskih užitaka te shopping meka
Orlando

Orlando – grad umjetnika, gurmanskih užitaka te shopping meka
Umjetnici na ulicama Orlanda

Orlando – grad umjetnika, gurmanskih užitaka te shopping meka
Ulice Orlanda

Orlando – grad umjetnika, gurmanskih užitaka te shopping meka
Universal Studio, Orlando

Orlando – grad umjetnika, gurmanskih užitaka te shopping meka
Disney World

Nikako ne možete zaobići četiri tematska parka i dva vodena u odmaralištu Walt Disney Resort, dva avanturama ispunjena parka u centru Universal Orlando Resort te SeaWorld Orlando i Discovery Cove

Svaki stanovnik Orlanda, upitate li ga, reći će vam da život u tom gradu postoji i izvan tematskih parkova što ih opsjedaju rijeke turista. I uistinu, već na samom aerodromu možete pronaći niz mamaca za ovaj grad, a koji nisu isključivo vezani za zabavne parkove, farme aligatora i plantaže limuna.

Kada stignete u grad, neće vam trebati puno da vas privuče i za oko vam zapne pitoreskno jezero. Orlando i bliža okolica obiluju malim muzejima poput nacionalnog muzeja likovnih umjetnosti Zora Neale Hurston u obližnjem Eatonvilleu. U Downtownu novi je Amway centar, dom košarkaškog kluba Orlando Magica, koji je nakon gradnje probudio i noćni život cijelog okruga oko ulice Church.

Nešto dalje od Orlanda su i Cape Caneveral i Kennedy Space Centar, a naša je preporuka da odvojite jedan dan i priuštite si vožnju prostranom autocestom do Nase i provedete dan upoznajući povijest svemirskih letova. Na isti izlet možete ići i organiziranim autobusnim prijevozom svakoga dana.

Zabavni parkovi

Ono što nikako ne možete zaobići za boravka u Orlandu četiri su tematska parka i dva vodena u odmaralištu Walt Disney Resort, uključujući parkove Magic Kingdom, Epcot, Animal Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Blizzard Beach i Typhoon Lagoon; dva avanturama ispunjena parka u centru Universal Orlando Resort – Islands of Adventure i Universal Studios Florida; te nevjerojatne predstave sa životinjama u “vodenom svijetu” zabavnih centara SeaWorld Orlando i Discovery Cove.

Kao što sam napomenuo na početku, samo nekoliko koraka od vatrometa, tobogana i blještavih predstava u svjetski poznatim tematskim parkovima nalazi se potpuno drukčija ponuda zabave za čitavu obitelj. Rastuća umjetnička kolonija u Orlandu privlači talente iz sve raznovrsnijeg stanovništva. Zahvaljujući kulturnom preporodu koji je posljednjih godina zahvatio ovo područje, posjetiteljima u potrazi za kreativnim i intelektualnim doživljajima na raspolaganju stoji sve šira ponuda umjetničkih i povijesnih muzeja, kao i kazališne predstave, koncerti i obrazovni sadržaji povezani s naslijeđem ovog područja.


Shopping

S više od 4,5 milijuna kvadratnih metara prostora u trgovinama, Orlando je postao i važno odredište za kupovinu. Od vrhunskih robnih marki do rasprodaja, svi članovi obitelji uživat će u ponudi za svaki ukus u nekom od devet trgovačkih centara i ekskluzivnih butika.

Restorani u Orlandu pružaju doista velik izbor jedinstvenih gurmanskih doživljaja. Posjetitelji mogu uživati u raznovrsnosti ponude tematskih restorana, otvorenih terasa, večernjih predstava i ekskluzivnih restorana. Više od 5300 gradskih restorana može zadovoljiti svačiji ukus, a kreativnost njihovih talentiranih kuhara iznenaditi svakog posjetitelja.

Hoteli u Orlandu ne predstavljaju tek mjesto za odmor nakon dnevnih uzbuđenja. Zabava u obiteljskim odmaralištima nastavlja se uz ponudu video igara i obiteljskih aktivnosti, kao i posebnih dječjih programa koji uključuju filmove, igre i restorane. Hoteli poput JW Marriott Orlando i Grande Lakes imaju bazene, vodene kanale i dječju recepciju, a hotel Nickelodeon Family Suites nudi prostrane dječje apartmane KidSuites i druge sadržaje za djecu.

Posjetitelji u Orlandu mogu pronaći odgovarajući smještaj i u odvojenim kućama. Mnoge od njih opremljene su ograđenim bazenima i prostorom za roštilj, kao i privatnom garažom, kuhinjom i dnevnom sobom. Ovakve udobne, potpuno namještene kuće i vile s tri do šest spavaćih soba nalaze se u široj okolici Orlanda i mogu se unajmiti na tjedan ili čitav mjesec.

Vrhunski dizajn

Samo nekoliko milja od centra Orlanda nalazi se Winter Park. Poznat je po ulicama popločenima ciglom, šik čokolaterijama te buticima duž Park Avenije.

No, preko željezničke pruge u blizini Hannibal Squara ističe se lokacija koja naginje vrhunskom dizajnu. Pa, ako ne možete odoljeti kvaliteti i posebnosti, uputite se u potragu za brandovima koje se u Hrvatskoj ne mogu naći.

Između novih trgovina i restorana možete pronaći Rifle Paper Co., papirnicu s proizvodima kvalitetnog dizajna, isto tako u ovom području skrio se i brand Mark Carry Goods, koji je poznat po svojim proizvodima od kože, od lisnica, preko torbe za odlazak na tržnicu do kožnih poslastica za poslovnjake. Ovo je mjesto koje svakako valja posjetiti (www.makr.com).

Kako biste pak okusili malo lokalne povijesti, posjetite Hannibal Square Heritage Center (www.hannibalsquareheritagecenter.org), gdje možete pogledati zbirku fotografija i dokumenata koji svjedoče o početku oslobađanja ovog dijela Floride od ropstva.

Želite li iskusiti istinsku američku brzu hranu, vaša adresa u Orlandu je Beefyking

Originalni fast food

Želite li iskusiti istinsku američku brzu hranu, vaša adresa u Orlandu je Beefyking, 424 North Avenues Bumby, koji s ponosom već četrdeset godina posjetiteljima služi svoj poznati sendvič od pečene govedine te jednako poznat milk shake od trešanja.

Izleti

Orlando u okruženju ima oko stotinu jezera, a mnogi od njih povezani su uskim kanalima. Unatoč tome što na jezerima obitavaju aligatori, jezera su omiljena lokacija stanovnika Orlanda za gradnju kuća.

Na jezeru Osceola možete se za 12 dolara po osobi predbilježiti za izlet brodom te se upoznati s građevinama u stilu španjolskih kolonijalnih palača, vidjeti Rollins College, prekrasne vrtove te mahovinom obrasle čemprese. Vodič će vas zabavljati slavnim anegdotama o jezeru, povijesnim činjenicama te pokojim vicem.

S više od 4,5 milijuna kvadratnih metara prostora u trgovinama, Orlando je postao i važno odredište za kupovinu, nudeći doista za svakog ponešto – od vrhunskih robnih marki do rasprodaja

Video i kava

Stardust Video & Coffee, pomalo otkačeno mjesto za ispijanje kave i brzi ručak, baza je umjetničkih duša Orlanda. Odete li tamo pojesti nešto, budite spremni na iznenađenje stoga što će vam ponekad ponuditi  palačinke s tikvicama, a ponekad vegan slatki krumpir ili pak mljeveno meso s jajima i špekom. Zaboravite na meni i prepustite se preporuci osoblja. Nemojte se iznenaditi, kao umjetnička instalacija u prostoru ovog restorana stoji staromodna kabina za fotografiranje. U kasnim satima u prostoru Stardusta organiziraju se pak razni performansi, projekcije i predavanja.

Tržnica

Renningers Twin tržnica u Mount Dori nalazi se oko 30 minuta vožnje od centra grada, a dio tržnice je stari buvljak koji bi vas mogao zainteresirati brojnim starinama iz života starih Amerikanaca. Odmah nakon što prođete glavni ulaz, skrenete li desno, kročit ćete na golemi plac s antikvitetima prepun blaga kao što su pomno sagrađeni drveni modeli brodova, posteljina i odjeća iz 19. stoljeća.

Skrenete li lijevo nakon glavnog ulaza, ulazite u svijet buvljaka gdje možete pronaći sve od domaće orhideje do retro kožnih jakni, hlača…

Put u Orlando ne bi bio potpun bez uživanja u sunčanom vremenu i ponekoj aktivnosti na otvorenom. Od vožnje u gliseru, jahanja i izleta balonom do ribolova, skijanja na vodi i plovidbe kanuom, Orlando nudi velik broj opcija za ljubitelje aktivnosti na otvorenom svih dobnih skupina.

ZAHVALJUJUĆI KULTURNOM PREPORODU, Orlando IMA i sve širu ponudu umjetničkih i povijesnih muzeja, kao i kazališne predstave, koncerte i obrazovne sadržaje povezane s naslijeđem tog područja

Ako putujete…

Smještaj: Hotel Peabody Orlando (9801 International Drive, 407-352-4000, peabodyorlando.com). Nedavno je na proširenje i obnovu hotela utrošeno 450 milijuna dolara. Svaka od 1641 sobe nudi luksuzan smještaj. Dvokrevetne sobe od 175 dolara spadaju među povoljnije u gradu.

EO Inn and Spa (227 N. Eola Drive, 407-481-8485, eoinn.com): ukupno broji 17 soba. Savršena je baza za upoznavanje Orlanda izvan tematskih parkova. Sobe su od 139$ do 229$.

Za sve dodatne informacije o odmoru u Orlandu, za narudžbu besplatne brošure koja uključuje opsežan službeni vodič Official Vacation Guide i Orlando Preferred Visitor Magicard ili u vezi s kupnjom ulaznica s popustom budući gosti mogu posjetiti službene web stranice na adresi VisitOrlando.com ili nazvati turističkog savjetnika na broj telefona 001-800-551-0181 (za pozive iz Sjedinjenih Država i Kanade) ili 001-407-363-5872. Za boravka u Orlandu možete svratiti u turistički centar Official Visitor Center na adresi 8723 International Drive, na jugoistočnom uglu raskrižja ulica International Drive i Austrian Row. Turistički centar otvoren je svakog dana od 8.30 do 18.30 (osim na Dan zahvalnosti, Badnjak i Staru godinu kada radi do 16 sati te na Božić kada ne radi).

 

Zoran Opalic

Niz godina radio sam kao art direktor Večernjeg lista,nakoj kojeg sam pokrenuo mjesečni magazin madeIN, moj najdraži projekt. Nakon madeIN-a otisnuo sam se preko Atlantika, te otvorio kreativnu agenciju u Miamiju. Tigermilch iliti Tigrovo mlijeko jedan je u nizu projekata pokrenutih u 2018. godini.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.