Krotka zvijer: Nissan GT-R na ulicama Miamija

 

Između 1969. i 1974., te 1989. i 2002. godine, Nissan je izradio verziju automobila nazvanu Nissan Skyline GT-R. Ovaj automobil pokazao se kao pun pogodak i perjanica za Nissan kao brand. Nasljednik modela pojavio se u obliku Nissana GT-R

Uobičajena mi je praksa da automobil koji testiram operem i ulickam za snimanje, a ista praksa slijedi i prije vraćanja automobila distributeru.

Za te bih potrebe naručio mobilnu praonicu koja dolazi na poziv i uvijek je to bio isti dvojac –  Elian i Alvaro koji bi se pojavili u svom kombiju, obavili posao i taman kad bih završio doručak automobil bi bio besprijekorno ulašten.

Tog jutra, prije odlaska na snimanje Nissana GT-R, otvorio sam ulazna vrata da pozdravim Eliana i Alvara, no uslijedilo je iznenađenje. Umjesto dvojice oronulih Kubanaca po Nissanu su rifljale tri djevojke. O, kakav je to prizor samo bio. Pozdravio sam ih kratko i kako je tog jutra bilo hladnjikavo i puhao je vjetrić, brže bolje sam pohitao u kuću kako bih zgrabio neki šlafruk, dekicu ili ručnik da ogrnem ove strastvene peračice kako si ne bi nahladile bubrege.

Povijest

Između 1969. i 1974., te 1989. i 2002. godine, Nissan je izradio verziju automobila nazvanu Nissan Skyline GT-R. Ovaj automobil pokazao se kao pun pogodak i perjanica za Nissan kao brand. Automobil je  postigao veliku popularnost kako na cesti tako i na stazi. Nissan GT-R izrađen je na temeljima modela Nissan Skyline GT-R.

Osnovni podaci

GT-R pokreće V6 biturbo motor, točnije agregat od 3.799 cm3 DOHC V6 opremljen sa dva paralelna turbopunjača Ishikawajima-Harima Heavy Industries (IHI).

Modeli proizvedeni u razdoblju od 2007. do 2010. godine opremljeni su agregatima snage  485 KS (357 kW; 478 KS) pri 6400 o/min. Kod testnog modela snaga je povećana  na 570 KS, dok je okretni moment tek neznatno narastao.

Težina praznog vozila iznosi 1,730 kg. Poluautomatski mjenjač s dvostrukim kvačilom sa šest stupnjeva prijenosa (BorgWarner – Aichi Machine Industry) koristi se u kooperaciji sa ATTESA E-TS sustavom kako bi omogućio ravnomjernu raspodjelu snage na sva četiri kotača. Svemu tome pomaze i  Nissanov sustav za kontrolu dinamike vozila (VDC- R)  koji dodatno osigurava stabilnost vozila pri naglim ubrzavanjima, te u zavojima.

Sve ove tehnološke inovacije stvaraju osjećaj kontrole i sigurnosti kod vozača.

Što se tiče vanjskog izgleda, bile su mi potrebne tri ljepotice uz ovaj automobil kako bih ga doživio kao probavljivog. Tehnički – automobil je apsolutno remek-djelo.

Zoran Opalic

Niz godina radio sam kao art direktor Večernjeg lista,nakoj kojeg sam pokrenuo mjesečni magazin madeIN, moj najdraži projekt. Nakon madeIN-a otisnuo sam se preko Atlantika, te otvorio kreativnu agenciju u Miamiju. Tigermilch iliti Tigrovo mlijeko jedan je u nizu projekata pokrenutih u 2018. godini.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.