Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond

View Gallery
9 Photos
Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Dunn’s River Falls

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Ocho Rios

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Ocho Rios

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Ursula Andress

Na slici Sean Connery i Ursula Andress za vrijeme snimanja filma Dr. No

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Dr. No

Ocho Rios bio je Dom Iana Fleminga koji je svih trinaest priča o Jamesu Bondu napisao upravo na ovom otoku. Na slici Sean Connery i Ursula Andress.

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Dr. No

Ocho Rios bio je Dom Iana Fleminga koji je svih trinaest priča o Jamesu Bondu napisao upravo na ovom otoku. Na slici Sean Connery i Ursula Andress.

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Dr. No

Na slici Sean Connery i Ursula Andress

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Dr. No

Ocho Rios bio je Dom Iana Fleminga koji je svih trinaest priča o Jamesu Bondu napisao upravo na ovom otoku. Na slici Sean Connery i Ursula Andress.

Ocho Rios, Jamaica – Mjesto gdje je stvaran James Bond
Dr. No

Ocho Rios bio je Dom Iana Fleminga koji je svih trinaest priča o Jamesu Bondu napisao upravo na ovom otoku

Dolphin Cove mjesto je gdje možete plivati s dupinima ili promatrati njihovu predstavu pod budnim okom trenera koji svaku njihovu akrobaciju nagrađuju ribljim zalogajem

Zanimljivosti:

1. U Ocho Riosu ljetnikovce su sagradila i dva poznata svjetska pisca. Firefly, tropski dom Sir Noëla Cowarda, otvoren je za posjetitelje. Drugi pak - Golden Eye, ljetnikovac Iana Fleminga, nije otvoren za javnost, a leži blizu James Bond plaže.

2. Reggae Sunsplash festival održava se svake veljače u Ocho Riosu.

3. Više od 700.000 turista godišnje posjeti ovo mjesto.

4. Dunn's River slapovi najposjećenije su mjesto u Ocho Riosu.

5. Bilo je potrebno samo dvadeset godina da ovo mjesto obraslo prašumom stanovnici pretvore u turističku destinaciju koja polako pronalazi svoje mjesto pod suncem.

6. Kristofor Kolumbo zaustavio se na nekoliko mjesta duž jamajkanske obale, no vjeruje se da je prvi put kročio na otok na mjestu gdje je sagrađen današnji Ocho Rios.

Ocho Rios nije prvi grad koji će vam pasti na pamet kada vam netko spomene Jamajku. Možda čak niste ni čuli za njega do sada, no upravo je taj grad bio cilj moga putovanja na ovaj karipski otok.

Sjedeći u Lovelace baru u Ocho Riosu i ispijajući ledeno pivo zadnjeg dana boravka na Jamajki, vrtio sam kroz glavu impresije s ostalih karipskih otoka koje sam posjetio i pokušavao sam negdje među njih ugurati i Jamajku. No, nije mi polazilo za rukom. Ona jednostavno ne zaslužuje biti među imenima poput Barbadosa, San Huana, Dominice, St. Thomasa, St. Martena, Martiniquea, Bahama…

Jedina stvar koja je izraženija na Jamajki u odnosu na druge otoke jest siromaštvo. Da se razumijemo, siromaštvo je imperativ većine egzotičnih otoka čim se maknete iz zona namijenjenih turizmu, no dojam simpatičnosti skromnih ljudi i vedrine kojom kroče kroz život kao da je izostao u Ocho Riosu. Svaka kupovina koju sam obavljao više je sličila milostinji nego poslu i, koliko god vam to zvučalo hladno s moje strane, sve mi je to išlo poprilično na živce. Kupujete li na štandu neki suvenir koji ne vrijedi više od pet dolara, tugaljivim pogledom prodavač će vam izvući bar 20$. Prvih nekoliko dana nisam se toliko obazirao na ta žicanja, no potkraj putovanja bio sam uvjeren da na Jamajku više neću kročiti. Prvorazredni hoteli zavrjeđuju pohvale, no sve ostalo na granici je prihvatljivog i, iskreno, radije ću dopustiti da me zavaljaju na Jadranu i kompenzirati sve to kvalitetnom ribom koju ću sam kupiti i pripremiti te sve zaliti čašom domaćeg crnog vina, nego posjećivati mjesta koja žude da im svojim posjetom riješite socijalno stanje.

Samo mjesto, Ocho Rios, smjestilo se 108 kilometara istočno od Montego Baya i nalazi se oko sredine sjeverne obale Jamajke, a udaljeno je pola sata vožnje od Kingstona kroz središnji planinski dio otoka. Njegovo ime – Ocho Rios – ne potječe od španjolsko-engleske izvedenice “osam rijeka”, kako bi vam se u prvi mah moglo činiti, nego je izvedenica iz španjolske riječi chorreras što znači vodopadi. Godine 1657. Španjolci su se sukobili s Englezima na mjestu koje su zvali Las Chorreras (pretpostavlja se da je riječ o današnjim Dunn’s River Falls), a zapisi iz 1841. bilježe prvi put ime Ocho Rios.

U 19. stoljeću Ocho Rios bio je centar proizvodnje i izvoza crvenih ljutih paprika, da bi se u 60-ima okrenuo turizmu i gostima s velikih kruzera koji su stizali nekoliko puta tjedno.

Ono što je mene privuklo na otok i u Ocho Rios je Ian Fleming, točnije dom Iana Fleminga koji je svih trinaest priča o Jamesu Bondu napisao upravo na svojoj jamajkanskoj adresi…

Nakon iskrcavanja s broda prvo što sam ugledao bila je velika ružna napuštena tvornica boksita smještena uz samu obalu o čije se stijene, kao kontrast, razbijalo tirkizno karipsko more. Nimalo lijep prizor, zapravo pomalo razočaravajući. Druga stvar koju odmah primijetite je siromaštvo, u puno većoj dozi od one koju ste kao turist spremni doživjeti.

Zlatno oko ili Golden Eye ime je tamošnje vile Iana Fleminga u kojoj je provodio zime od 1946. do 1964. No, za tog zimskog odmora Ian nije plandovao, nego stvarao i tako napisao trinaest romana s glavnim likom Jamesom Bondom, kojem je ime dao po piscu klasika Birds of West Indies.

Graham Green, Truman Capote, Evelyn Waugh i Flemingov susjed Sir Noel Coward često su ga posjećivali. Kada uđete u Golden Eye, ispunjen uspomenama na zlatno doba Flemingova stvaranja, dopustite si da osjetite, bar na trenutak, ugođaj u kojem je to društvance provodilo vrijeme ispijajući martini uz zalazak sunca.

Flemingov Golden Eye danas je dio Golden Eye imanja, luksuznog hotelskog kompleksa s nekoliko elegantnih vila i privatnom plažom kojoj je moguće pristupiti jedino brodom, a noćenje stoji 1000 američkih dolara. Hoteli i odmarališta u Ocho Riosu među najboljima su na cijeloj Jamajki. All inclusive Royal Plantation, Sandals Grande Ocho Rios, Jamaica Inn i Sans Souci pružaju baš onakav užitak odmora kakav dolazite pronaći na Karibima.

Dunn’s River Falls

Za posjeta Ocho Riosu nude vam se i točno 32 izleta, što me pomalo iznenadilo s obzirom na to da mi prvi susret s mjestom nije ostavio neki osobit dojam. Prolistao sam brošuru te se, vidjevši ponudu, malo i nasmijao jer na Jamajki, bez obzira na siromaštvo, ipak imaju smisla za biznis – u stanju su vam prodati sve i iznimno su vješti u tome.

Najveća atrakcija Ocho Riosa su Dunn’s River slapovi. Vjerujte, slapova poput ovih puta deset u Hrvatskoj imamo na stotine, no Jamajkanci su razvili perfektan biznis na tome. Za penjanje uz ledene brzace naplatit će vam 20 dolara, a tijekom cijelog uspona oko grupe turista koji, držeći se za ruke, koračaju prema vrhu, oblijeću dvojica djelatnika parka – jedan penjače snima kamerom, drugi fotoaparatom. Kada se popnete uz slapove i ponovno izađete na suho, šumska staza vodi vas ravno k velikom panou gdje će vas već čekati ona dvojica snimatelja, s razvijenim fotografijama i sprženim CD-ovima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog uloženog truda kupit ćete fotografiju koju će vam naplatiti onoliko koliko ste spremni platiti.

Moja druga stanica nakon slapova bila je Dolphin Cove. U tom zaljevu imat ćete prilike plivati s dupinima ili samo promatrati kako na zapovijed trenera izvode razne trikove za posjetitelje, a nagrada za svaku akrobaciju slijedi u obliku ribe koju im treneri dobace. Promatrajući tu igru, pomislio sam kako čak i dupini tamo imaju razvijen osjećaj za biznis. Jedan krug akrobacija – riba – jedan krug skokova – riba – jedan krug maženja s posjetiteljima – pa opet riba. Nisam se uključio u ovaj zatvoreni krug, već sam se prošetao do druge strane zaljeva gdje su podalje od gostiju u ograđenom prostoru plivala dva dupina. Legao sam na mol te ih pljeskanjem po vodi pozvao da se približe. Isprva su me promatrali s manje udaljenosti, no brzo su se sasvim približili pozdravljajući me karakterističnim zvukom. Našu malu igru prekinuo je vodič s kojim sam dogovorio turu ronjenja u obližnjem zaljevu.

Nakon polusatne podmorske ture i povratka do dupina razdužio sam opremu te se lagano uputio do autobusa koji me vratio u hotel.

Centar Ocho Riosa zapravo je spoj nekoliko dućana u kojima se tiskaju brojni turisti u potrazi za uspomenom na posjet Jamajki – u ponudi ćete pronaći uglavnom majice (tri za deset dolara) te narukvice i ručnike s likom Boba Marleyja. Uz dućane se nalazi i Hard Rock Cafe Ocho Rios, a jedini razlog zbog kojeg su Amerikanci i tamo otvorili restoran je – Bob Marley, brand koji je uz Jamesa Bonda proslavio otok. Ocho Rios, naravno, nudi i lijepe plaže poput Mallardsa i Puerto Seca, a tu je i šuma Cranbrook Flower.

Noćnog života zapravo i nema pa sam se u Lovelace baru u nekoliko navrata zatekao sam, ispijajući pivo na šanku. Ni Grand Cayman, koji sam posjetio prije Jamajke i smješten je blizu nje, također nema noćnog života, no atmosfera koju stvaraju domaćini za svoje goste neusporediva je s ovom mlačnom jamajkanskom, tako da s Grand Caymana uz savršen odmor nosite i uspomene na lijepo druženje s lokalnim stanovništvom i ostalim gostima, što ovdje doista nije slučaj.

Osim cjelodnevnog izležavanja u hotelskom kompleksu jedini je spas na Jamajki svakodnevni odlazak na neki od izleta diljem otoka. No, za sve to brojni posjetitelji, velikim dijelom gosti s kruzera koji se u valovima slijevaju na Ocho Rios, uopće ne mare. Uglavnom su to blijedi i iscrpljeni američki turisti pozamašnih stražnjica kojima je životna misija shopping, bilo gdje i bilo kada. Pa se tako s kruzera žure u trgovine u centru Ocho Riosa kupujući stvari koje u domovini mogu nabaviti po povoljnijim cijenama i koje im uglavnom uopće nisu potrebne.

Ispijajući svoje posljednje jamajkansko pivo prije odlaska na aerodrom u Montego Bayu, razmišljao sam zašto se Ian Fleming doselio na to mjesto. Sjetio sam se kako ga je prvi put posjetio odmah nakon Drugoga svjetskog rata kada se tu održavala neka vojna konvencija te se istog trenutka odlučio preseliti na otok. Jedini valjani razlog za takvu odluku, zaključio sam, u činjenici je da su to bila neka druga vremena i još je bilo oaza koje si mogao odabrati samo za sebe. Baš poput one koju je Fleming pronašao nedaleko od Ocho Riosa, a daleko od ljudi. Mirnu i egzotičnu, savršenu za stvaranje legende o Jamesu Bondu…

Zoran Opalic

Niz godina radio sam kao art direktor Večernjeg lista,nakoj kojeg sam pokrenuo mjesečni magazin madeIN, moj najdraži projekt. Nakon madeIN-a otisnuo sam se preko Atlantika, te otvorio kreativnu agenciju u Miamiju. Tigermilch iliti Tigrovo mlijeko jedan je u nizu projekata pokrenutih u 2018. godini.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.